Vrijwillige ouderbijdrage

Op scholen vragen ze altijd een vrijwillige ouderbijdrage, zodat school ook leuke activiteiten voor de kinderen kan organiseren. Zelf zit ik in de ouderraad van de basisschool van mijn dochters en ik merk dat de vrijwillige bijdrage niet door iedereen betaald wordt. Ouders vragen zich vaak af, waar gaat het geld dan naar toe?  

De vrijwillige ouderbijdrage, betaal jij hem wel?

Op veel scholen vragen ze een vrijwillige ouderbijdrage, de hoogte van de bijdrage verschilt per school. De school mag namelijk zelf bepalen hoe hoog het bedrag is.
Wij betalen altijd de ouderbijdrage. Onze kinderen gaan naar school en ook school heeft geld nodig om leuke activiteiten te organiseren voor de kinderen. Dus waarom zou ik de bijdrage niet betalen?
Ik kan natuurlijk niet in iedereens portemonnee kijken, dus ik snap dat er misschien mensen zijn die niet het geld hebben om meteen te betalen. Maar je kan ook altijd aan school vragen of je de bijdrage in termijnen mag betalen. Ik weet zeker dat de school daar ook niet moeilijk over doet.

Vrijwillig
De bijdrage is vrijwillig, dus je kan ook niet zeggen dat mensen moeten betalen. En ik denk dat daarom veel mensen niet betalen. Ze gaan er vanuit dat de activiteiten toch wel georganiseerd worden. Je kan ook niet gaan zeggen dat kinderen waarvan niet betaald wordt niet mee mogen doen met de activiteiten. 
Dat gaat natuurlijk ook niet, want de bijdrage is vrijwillig. En de kinderen kunnen er niks aan doen dat de ouders het niet kunnen of willen betalen.

Waar gaat het geld naar toe?
Ik hoor weleens dat ouders zich afvragen waar het geld naar toe gaat. Nou heel simpel, naar alle activiteiten die voor de kinderen worden georganiseerd op school.
Denk aan; Sinterklaas, kerst, carnaval, pasen en dan nog de andere activiteiten die door het jaar voor de kinderen georganiseerd worden.

Als je bijvoorbeeld sinterklaas of carnaval leuk wilt organiseren heb je toch ook wel een budget nodig om deze te organiseren. En geloof me, dat kost allemaal toch wel wat geld hoor. Als er dus ouders zijn die de vrijwillige ouderbijdrage niet betalen, is er ook minder geld om de activiteiten leuk te organiseren. 
Met het risico dat uiteindelijk de activiteiten minder uitbundig of helemaal niet gevierd kunnen worden.

Ik, als ouder wil dat mijn kinderen het leuk hebben op school en daar horen dus ook de leuke activiteiten bij. Ik weet zelf dat ik dat vroeger op school ook altijd geweldig vond. 
En daarom betaal ik de vrijwillige ouderbijdrage wel.

Maar goed, dit is hoe ik er over denk en het blijft gewoon een lastig onderwerp, met voor en tegenstanders..

Liefs Stefanie

Betalen jullie de vrijwillige ouderbijdrage?


1 thought on “Vrijwillige ouderbijdrage

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.