Vitamine D tekort update

Het is alweer een hele tijd geleden dat ik een blog had geschreven over mijn vitamine D tekort. Het wordt dus tijd voor een update!


In mijn vorige blogpost over mijn vitamine D tekort vertelde ik dat mijn waardes laag bleven en dat ik daarom voor langere tijd een hogere dosis vitamine D kreeg in ampullen vorm.
Mijn bloed is na die tijd weer onderzocht en volgens mijn huisarts zaten mijn waardes weer goed, dus ik mocht stoppen met de hogere dosis en ik hoefde zelfs de vitamine D in pil vorm van 800IE  niet meer te gebruiken.
Dit advies vond ik een beetje raar dus ben ik wel nog de pilletjes blijven gebruiken. Ik heb toen ook nooit meer naar de nieuwe vitamine D waarde gevraagd omdat ik dacht het zal inderdaad wel goed zijn, want mijn klachten waren op dat moment ook wat vermindert!

Naar de huisarts
Eind 2016 begonnen mijn klachten weer erger te worden, maar zelf had ik zoiets van komt wel weer goed, maar Michel zei toen al laat je bloed nou nog een keer nakijken voor de Vitamine D. Eigenwijs als ik ben, heb ik dit toen niet laten doen.
Totdat ik eind januari toch wel weer erg veel klachten kreeg (allerlei lichamelijke klachten, erg down en paniekerig voelen). Ik belde de huisarts op met de vraag of ik weer mijn bloed kon nalaten kijken. Tot mijn verbazing zei de assistente dat ik hiervoor maar langs moest komen bij de huisarts want de protocollen rondom het vitamine D zijn helemaal veranderd. Voorheen kon de assistente dat gewoon voor mij regelen.

Iedereen in Nederland komt vitamine D tekort
Ik had dit keer weer niet mijn eigen huisarts, maar dat vond ik in eerste instantie niet zo erg. Want ik kwam toch alleen maar voor een bloedprik formuliertje. Maar zo gemakkelijk ging dat dus niet meer. De huisarts zei “iedereen in Nederland komt vitamine D tekort, dus vind ik het eigenlijk niet nodig om dit te laten controleren. Je moet gewoon naar je leefpatroon kijken. En meer buiten komen!”
Uhh pardon? Hoezo is dit opeens in een jaar tijd zo veranderd? Vorig jaar werd er nog gezegd dat ik het waarschijnlijk niet goed aanmaak en dat het daarom verstandig is dat het mij bij regelmatig gecontroleerd wordt. En mijn klachten dan? Ik verzin ze niet hoor!
Maar nadat ik bijna had moeten smeken om toch echt mijn bloed nu weer te laten controleren, kreeg ik toch een formuliertje om bloed te laten prikken. “Het is omdat u het zo graag wilt, maar voor mij hoeft het niet, want alle Nederlanders komen het standaard tekort” zei de huisarts
Toen ik vertelde dat mijn moeder en zus ook een vitamine D tekort hebben en daarvoor extra hogere vitamine D slikken was haar antwoord; “Dan moeten jullie samen een lichttherapie lamp aanschaffen, werkt perfect” tja…wat moest ik daar nu weer mee.

Vitamine D waarde
Ik vroeg ook nog naar mijn vitamine D waarde van de laatste keer dat ze geprikt hadden en de uitslag dus helemaal goed was. Die waarde bleek 58 nmol/l te zijn.
Als je op internet rond leest over een vitamine D tekort staat er overal dat de beste waardes toch echt boven de 80 nmol/l moeten liggen. En dat je daarna toch echt altijd wel extra vitamine D moet blijven slikken.
Ik was heel benieuwd naar mijn vitamine D waarde van dit moment.

25,000IE ampullen vitamine D (U.I is hetzelfde als IE)

De uitslag
Na mijn huisarts bezoek ben ik ook direct gaan bloedprikken. Een paar dagen later kon ik bellen voor de uitslag. En zoals ik dus al dacht was mijn vitamine D waarde weer laag dit keer was het 36 nmol/l. Ik kreeg 2 keuzes, of ik kon kiezen uit nu 2x in de week 25.000IE ampullen te gebruiken voor 6 weken en daarna maandelijks 1x in de maand 25,000IE ampul te gebruiken of om vanaf nu elke dag 800IE pilletjes te gaan slikken.
Nou die pilletjes van 800IE  heb ik ooit meer als een jaar dagelijks geslikt en dat werkte ook totaal niet, dus heb ik voor de eerste optie gekozen om eerst even een flinke dosis vitamine D te gebruiken en daarna elke maand een ampul van 25,000IE. Ik gebruik alleen niet 2x in de week 25.000IE omdat dat iets te heftig is voor mij, dus verspreid ik het over 12 weken.

Als ik stop met de vitamine D zullen de waardes weer vrij snel dalen daarom zal ik dit dan levenslang moeten gebruiken. Mijn lichaam reageert gewoon vrij heftig op een tekort, dat is ook weer per persoon verschillend.

Hopelijk stijgt de vitamine D snel weer, zodat ik mezelf weer beter ga voelen!

Voor de mensen met een vitamine D tekort; kregen jullie er ook zoveel klachten van?