Uitstapje naar Paleis het Loo in Apeldoorn

Toen we eind juli een weekendje op de Veluwe waren, wilde we een uitstapje gaan maken wat we nog niet eerder hadden gedaan. Vorig jaar waren we naar het Nederlands openluchtmuseum geweest en we hadden ook geen zin om weer naar een dierentuin te gaan. Toen kozen we ervoor om naar Paleis het Loo te gaan. In dit artikel vertel ik wat wij ervan vonden.

 

Op zondag 29 juli zijn wij naar paleis het Loo in Apeldoorn geweest. Jennifer en Katie vinden het ook altijd leuk om dingen van vroeger te zien dus vonden ze het ook wel interessant om naar het paleis te gaan. Ik had ze van te voren wel verteld dat we helaas niet in het paleis zelf konden kijken, omdat ze die aan het renoveren zijn. Maar dat maakte ze niet uit.

Paleis het Loo
Het paleis was de zomerresidentie van de Nederlandse stadhouders en koningen van 1686 tot 1975. Het paleis werd voor het laatst bewoont door prinses Margriet en haar gezin. vanaf 1977 tot met 1984 bevond er een grote restauratie plaats om alles weer in de oorspronkelijke 17e-eeuwse staat terug te brengen.  Na de restauratie is het paleis en de tuinen opengesteld als museum. In het museum kregen mensen de indruk hoe de opeenvolgende oranjes in het paleis leefden. In de stallen van het paleis staat een grote collectie rijtuigen die in het bezit waren van de koninklijke familie. De stallen en koetshuizen bevinden zich direct bij de hoofdingang. Tot begin van dit jaar kon je ook binnen kijken in bepaalde gedeeltes van het paleis, dit gaat momenteel niet omdat ze bezig zijn met een grote renovatie. Na verwachting is het vernieuwde, verbouwde paleis in 2021 klaar.

 

 

Toen we de kaartjes gingen kopen vertelde de mevrouw aan de kassa dat ze bij de infobalie ook voor kinderen speurtochten hebben, ze hebben 2 soorten speurtochten één voor de stallen en een andere speurtocht voor de paleistuin.

Jennifer en Katie wilden graag beginnen met de speurtocht door de stallen, met elk goed beantwoorde vraag konden ze letters sparen. Aan het einde van de speurtocht moesten deze letters een woord vormen, als ze dit woord gevonden hadden konden ze met het speurtochtboekje terug naar de infobalie waarmee ze een verassing zouden krijgen.

Al vrij snel zagen de meiden een speeltuin, die natuurlijk geheel in koninklijken stijl is, dit speelhuis in de vorm van paleis het Loo wilde de meiden ook zelf wel hebben 😉

In de stallen staan nog een aantal paarden van de Oranjes, ook het paard van prinses Beatrix dat nu met pensioen is staat in de stal. Er is ook een tentoonstelling over de huisdieren van de Oranjes, hier kom je te weten wie welk dier als huisdier heeft gehouden.  Zo kwamen we te weten dat stadhouder Willem V een Olifant als huisdier had en de familie van Vollenhoven een hert als huisdier heeft gehad. En ondertussen beantwoorden de meiden ook nog vragen voor de speurtocht.

In stal nummer 2 stonden de rijtuigen die in het bezit zijn van de Oranjes.

De raceauto hierboven is door prins Claus zelf gebouwd voor zijn zoons.

Ondertussen gingen de vragen van de speurtocht ook gewoon door, maar ik merkte al vrij snel dat Jennifer en Katie er nog weinig zin in hadden. “mama, ik wil die speurtocht niet meer doen, ik kijk liever zelf goed dan dat ik steeds na moet denken over de speurtocht” Nou ook goed, dan stoppen we met de speurtocht haha.

Kinderatelier 

Voor de kinderen was er ook het kinderatelier, hier komen de kinderen van alles te weten over het werk van de koetsier, de chauffeur, de tuinvrouw en de architect!
Dit vonden Jennifer en Katie ook erg leuk, ze konden er leren hoeven schoonmaken, een paard opzadelen, parfum maken, bloemschikken en ze konden in een koets zitten. En zo waren er nog wel meer dingen te doen, we hebben niet alles gedaan. Maar het zag er allemaal wel erg leuk uit!

De tuinen

Toen we klaar waren bij de stallen gingen we richting het paleis, dit is een paar minuten lopen vanaf de stallen. Voor mensen die niet dat hele stuk kunnen lopen gaat er ook een pendelbusje die kant op.

Het paleis zelf is momenteel vanaf de voorkant niet te zien omdat er overal bouwhekken staan, maar als je naar de tuinen gaat kun je nog wel stukken van de achterkant van het paleis zien.

Via de bouwlift of een trap is het nog wel mogelijk om naar het dak van het paleis te gaan, hier kun je genieten van het uitzicht over de tuinen of om naar de renovatie van de voorkant van het paleis te kijken.

De tuinen zijn erg mooi aangelegd, er staan veel mooie bloemen en fonteinen in.

Bij de grootste fontein zwommen karpers in het water, de meiden vonden het wel leuk om daar even naar te gaan kijken, het was ook nog eens lekker verkoelend zo bij het water 🙂

Wij vragen ons alleen nog af waarom er in de stal en rondom het paleis allerlei enge gezichten waren te zien. Deze waren verwerkt in houtsnijwerken of in de vele bloempotten die er in de paleistuin staan. Als er iemand is die hier meer over weet, laat het ons dan weten want wij zijn hier erg nieuwsgierig naar.

Op het laatst mochten de meiden nog even lekker in de speeltuin spelen en daarna zijn we weer naar het vakantiehuisje gegaan.

In de paleistuinen kun je op verschillende plaatsten uitrusten, tevens is er de mogelijkheid om op verschillende plaatsen iets lekkers eten of drinken te kopen.

We vonden het een leuke ochtend en waren ook best wel verbaasd over hoe groot het paleis en de tuinen zijn, eigenlijk niet normaal zo groot haha. Maar we willen nog wel een keer terug als de renovatie in 2021 klaar is. Daar zijn we wel erg benieuwd naar!

Kijk voor meer informatie over de openingstijden, tarieven en activiteiten op de website van Paleis het Loo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.