Mijn verhaal over een tekort aan vitamine D

Eind 2013 had ik een een behoorlijke rot periode ik zat opeens niet lekker in mijn vel, ik had allerlei lichamelijke klachten, en had onwijs veel last van paniekaanvallen en was enorm angstig om alles. En waarom? Ik wist het echt niet. Het was gewoon heel angstig om mij zo te voelen!

Ik ben toen uiteindelijk naar de huisarts gegaan. Ze liet mijn bloed toen uitgebreid onderzoeken, daaruit bleek dat ik een vitamine D tekort had. Hiervoor kreeg ik vitamine D 800 IE tabletten, die ik dagelijks moet blijven slikken.
Ik ben toen eens gaan googelen naar de klachten die kunnen horen bij een vitamine D tekort, daar las ik dat er ook paniekaanvallen van kunnen komen.
Uiteindelijk namen de paniekaanvallen ook af en ging ik me weer beter voelen!

Acne
Maar toen kreeg ik eind 2014 opeens erg last van acne, daar ging ik ook een aantal keren voor naar de huisarts en vroeg ook een aantal keer om mijn vitamine D weer te laten testen, nee hoeft niet en aan de acne is verder toch niks aan te doen. Dat komt gewoon door je hormoonhuishouding, het enige wat we er aan kunnen doen is dat je een speciale anticonceptie pil gaat slikken. Ja dat wilde ik dus echt niet!
Zelf was ik er namelijk van overtuigd dat het een andere oorzaak moest hebben, ik heb zelf van alles geprobeerd. Zoals op mijn voeding letten, geen varkensvlees eten. Ook gebruikte ik geen melkproducten en lette erg op de hoeveelheden suikers die ik binnen kreeg. Ook slikte ik voedingssupplementen zoals; biergist en visoliecapsules. Maar niets hielp, en de acne bleef!

Begin januari van dit jaar kreeg ik weer dezelfde lichamelijke klachten en paniekaanvallen zoals in 2013, dus ging ik wederom naar de huisarts. Dit keer had ik een vervanger en die nam mijn verhaal “wel”serieus en zij heeft mijn bloed weer uitgebreid laten onderzoeken. En mijn vitamine D was nog steeds veel te laag!

Vervolgens kreeg ik een vitamine D drankje voorgeschreven, daar moest ik 4 weken lang elke week 1 ampul van 25,000 IE innemen, en daarnaast ook nog de 800 IE tabletten blijven innemen. Langzaam ging mijn acne weg! Nu heb ik er bijna geen last meer van, misschien omdat ik zo langdurig een tekort aan vitamine D had dat ik daarom acne kreeg? Volgens mijn huisarts kan dat niet. Maar als ik op Google zoek, kom ik toch zeker verhalen tegen dat het wel degelijk aan de vitamine D kan liggen. Ik hoop dat de acne nu ook voor altijd weg blijft!

Wat doet Vitamine D
Vitamine D is een vetoplosbare vitamine, het is belangrijk voor sterke botten en tanden en bevordert de opname van de mineralen calcium en fosfor in het lichaam. Ook speelt Vitamine D een rol bij de instandhouding van de weerstand, en bij een goede werking van de spieren. De belangrijkste bron van Vitamine D is het zonlicht. Vitamine D wordt onder  invloed van zonlicht in de huid aangemaakt.

Waar zit het in?
Zonlicht is de belangrijkste bron van Vitamine D. dagelijkst wordt ongeveer tweederde deel van de benodigde dagelijkse  hoeveelheid Vitamine D op deze manier aangemaakt. De rest komt uit de voeding.
Vitamine D komt uitsluitend voor in voedingsmiddelen van dierlijke herkomst. Deze voedingsmiddelen bevatten echter over het algemeen erg weinig Vitamine D, met uitzondering van vette vissoorten (bijvoorbeeld paling, zalm en makreel) Deze vissoorten bevatten iets meer vitamine D.
Hier in Nederland wordt vitamine D ook aan margarine, halvarine en bak -en braad producten toegevoegd.

vitamine-d-1456298988

Symptomen die kunnen horen bij een vitamine D tekort;

 • Verzwakking van de spierfuncties, let name krachtverlies
 • Krampen en trillingen van de spieren
 • angstaanvallen
 • algemeen gevoel van moeheid en lusteloosheid
 • Pijn in de gewrichten en/of de spieren
 • Bloedend tandvlees
 • Breekbare botten
 • Constant tekort aan energie
 • Hyperventilatie
 • Hartproblemen, tenminste na een langdurig tekort aan vitamine D.

Vitamine D waarde
Volgens de medische wetenschap is de ideale vitamine D waarde tussen de 80 en 100 nmol/l. Mijn waarde was de laatste keer 35 nmol/l. Dat is toch wel een behoorlijk tekort!
Ik heb onlangs in een artikel gelezen dat HSP’ers veel gevoeliger reageren op een vitamine D tekort, waarschijnlijk dat ik daarom toch zulke heftige klachten ervan krijg.

Afgelopen week  heb ik weer mijn bloed laten onderzoeken, en helaas is mijn vitamine D nog steeds te laag. Dit begon ik zelf al een beetje te merken aan de klachten die ik opeens weer heb. Nu wil de dokter mij voor langere tijd een hoge dosis vitamine D voorschrijven, met de hoop dat de waardes nu zullen gaan stijgen.
Misschien heb ik altijd wel een hogere dosis vitamine D nodig omdat tijdens het gebruik mijn klachten wel afnemen maar zodra ik stop ze weer terug komen.

Maar ik duim heel hard dat het dit keer wel het goede resultaat gaat opleveren!

10 thoughts on “Mijn verhaal over een tekort aan vitamine D

 1. Hoi……. wist je dat voor de werking van bepaalde medicijnen vit D ook wezenlijk is? Ik heb al depressies sinds ik kind ben….. gaat de laatste jaren goed met sport en medicatie.
  Tot ik vorig jaar een knoepert v e depressie kreeg. Wat bleek? Vit D van 26 ……. nu alles weer goed duurde wel even. Ik moet bij het warme eten !!!! Heel belangrijk een knoepert capsule met visolie omwga 3 nemen die zorgt voor opname vd vit D dat zijn capsules van 1000 ie.

 2. Ik hoop ook met je mee dat je er gauw vanaf komt, want leuk is het zeker niet! Ik ken een vrouw die ook een ontzettend tekort aan vit.D had. Ze lag letterlijk ingestort over de tafel heen te hangen door gebrek aan energie. Gewoon onder het praten. Lijkt me zo vervelend om mee te maken!

 3. Ik heb ook al een aantal keer een te lage vitamine d gehad, de laatste keer was het gehalte 12. Dramatisch laag, ik had last van mijn spieren, zwaar oververmoeid en inderdaad ook zware paniekaanvallen. Ik moet nu mijn leven lang vitamine d bijslikken, last van mijn spieren heb ik niet meer. De moeheid is ook gedaald maar de paniekaanvallen blijven in periodes bij mij terugkomen helaas…

 4. Herkenbaar, hier een paar jaar geleden op reuma lijkende klachten. Blerk een vitamine D en B12 te kort te zijn. Als gewichtsconsulent lette ik al goed op voeding, maar sindsdien ook de vitamines.

Reacties zijn gesloten.