Mijn dochter heeft myopie, wat nu?

Jennifer heeft nu al een aantal jaren een bril, haar ogen zijn sindsdien ook erg achteruit gegaan. Na een test is eruit gekomen dat ze bijziendheid (myopie) heeft. In dit artikel vertel ik meer over myopie en hoe het nu verder gaat met Jennifer haar ogen.

Myopie
Myopie is bijziendheid, het is een afwijking van het oog waarbij een min bril nodig is om scherper te zien. Dit komt doordat de oogbol te lang is en hierdoor valt het brandpunt van de lichtstralen die het oog in schijnen voor het netvlies in plaats van erop, en dit zorgt ervoor dat je onscherp beeld krijgt.
Door het dragen van een bril of contactlenzen of met een laser correctie aan het hoornvlies is het mogelijk om het brandpunt van de lichtstralen weer op het netvlies te plaatsen. Daardoor krijg je weer scherp beeld.

Hoe ontstaat myopie?
Myopie is vaak erfelijk bepaald. Bijziende ouders krijgen vaak ook kinderen die bijziend zijn. Maar uit diverse wetenschappelijk studies is echter ook gebleken dat het ontstaan van myopie ook afhangt van levensstijl.
Zo draagt veel lezen, veel tijd achter beeldschermen, zoals computer of televiesie tijdens de vroege jeugd bij aan het ontstaan van bijziendheid. Ook kinderen die weinig buiten spelen hebben een hogere kans om bijziend te worden.

Andere factoren die een rol spelen zijn opleidingsniveau van de ouders en het wonen in een stad. Opleidingsniveau is een goede maat voor lezen; mensen met een hoger opledingsniveau zitten meer en langer met hun neus in de boeken. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen met een hoog opleidingsniveau en een hoog genetisch risico, een twintig keer zo grote kans hebben op bijziendheid dan mensen met een laag opleidingsniveau (alleen basisschool) en een laag genetisch risico.

Om dichtbij goed te kunnen zien, moeten de oogspieren zich inspannen. Dit heet accommoderen. Als kinderen lang dichtbij kijken, (bijvoorbeeld bij intensief lezen, mobiel of tablet kijken) groeit de oogbol langer. Op die manier hoeft het minder te accommoderen.
Dit geeft een groot nadeel aan: beelden in de verte worden juist onscherp. Kinderen die dus teveel dichtbij kijken hebben dus ook meer kans om bijziend te worden.

Wereldwijd stijgt het aantal kinderen met bijziendheid ook steeds meer, dit omdat kinderen steeds meer tijd besteden op een mobiele telefoon tablet.

Gevolgen van Myopie
Hoge myopie ( sterke bijziendheid, minimaal -6) verhoogt de kans op een oogziekte op latere leeftijd. Een op de drie kinderen met een sterke minbril wordt later ernstig slechtziend door een oogziekte.
De groei van het oog vindt plaats in de jeugd, maar de echte problemen ontstaan vaak pas op latere leeftijd. Complicaties komen vooral voor bij mensen met een hele hoge bijziendheid (brilsterkte -6 of meer) die een heel lang oog (26 mm of meer i.p.v. de normale 23 mm) hebben. Hoge bijziendheid vergroot de kans op ernstige slechtziendheid.

 

Myopie voorkomen
Je kunt myopie soms ook voorkomen, er wordt dan ook geadviseerd om kinderen en jongeren tot 20 jaar de 20-20-2 regel te hanteren.

  • Na 20 minuten dichtbij kijken een pauze van 20 seconden.
  • Minstens 2 uur per dag buiten zijn
  • Ook is het belangrijk om minstens 30 centimeter afstand te houden van beeldschermen.

 

Oogdruppels
Omdat bij Jennifer uit een test is gebleken dat haar oogbol te snel groeit en ze dus grote kans heeft op oogproblemen op latere leeftijd heeft de orthoptist ons geadviseerd om te beginnen met atropine oogdruppels. Een lage minimale dosis kan er voor zorgen dat de oog groei geremd wordt. We zijn hier nu een aantal maanden mee bezig maar het resultaat kunnen we pas over een aantal jaar zien.
Het is dus nog afwachten of het ook goed zijn werk doet.

Verder laten we Jennifer niet te lang achter beeldschermen zitten, ook op school hebben we verteld dat ze na 20 minuten dichtbij werken even haar ogen moet laten pauzeren.

Bij het oogfonds bestelde ik gratis een pakketje over hoe je myopie kunt voorkomen bij kinderen.
Zo probeer ik Jennifer ook echt bewust te maken dat het belangrijk is om goed voor je ogen te zorgen. Lekker veel buiten spelen en dat televisie kijken of computeren helemaal niet zo belangrijk is. Maar Jennifer leest ook graag en ook daar moeten we opletten dat ze het niet te lang achter elkaar doet.

 

Ik hoop echt dat de oogdruppels in combinatie met de andere maatregelen ervoor gaan zorgen dat ze later geen oogproblemen krijgt, meer dan dat kunnen we niet doen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.