‘Laat je kind wilder spelen’

Ik las gister een artikel van VeiligheidNL over dat wij als ouders kinderen wilder moeten laten spelen.
Dat wij als ouders de kinderen losser moeten laten en ze moeten leren zelf risico’s te nemen. We zouden al vanaf hun 5e jaar ze meer moeten laten rennen, skaten en klimmen en ze leren omgaan met gevaarlijke voorwerpen zoals een zakmes, hamer of dartpijltjes.
Ouders roepen al te snel dat een kind moet uitkijken en voorzichtig moet doen, waardoor een kind onnodig angstig kan worden voor bepaalde situaties.

Gevaarlijke voorwerpen
Ik als moeder denk dan meteen “wat? nee toch?” Ik probeer mijn kinderen juist te beschermen tegen alles, en merk dat ik iets te vaak en te snel al roep “kijk uit!” of “doe voorzichtig”
Michel daarin tegen is totaal anders in dit soort dingen dan ik, in ieder geval als het gaat om “gevaarlijke voorwerpen” Zo leren mijn meiden al van Michel hoe ze om moeten gaan met messen en hamers.
Jennifer heeft een tijdje geleden zelfs al haar eigen kinderzakmesje gekregen. Wat uiteraard alleen gebruikt mag worden onder toezicht van papa, en veilig ergens ligt waar ze zelf niet zomaar bij kan. Maar voor mij als moeder vond ik dit toch wel even een hele stap hoor, en vind het ook altijd spannend als ze er samen met Michel mee gaat werken. Ook in onze omgeving krijgen we weleens te horen “wat? Heeft Jennifer al een zakmes? dat kan toch niet?” dus voor meer mensen is dit toch een een hele stap.
Maar Jennifer kan er goed mee overweg en ze is verstandig genoeg om er heel voorzichtig mee om te gaan. Samen slijpen ze takken gewoon om te oefenen om goed met het mesje om te gaan.

Michel is natuurlijk veel bezig met survival waar het vooral draait om het overleven van en met de natuur en daar hoort zelf een vuurtje maken ook bij. Dus leren Jennifer en Katie van Michel ook hoe ze zelf verantwoord een vuurtje kunnen maken. Zo zitten wij regelmatig in onze tuin met een kampvuurtje.
Ook bij de scoutig leren ze natuurlijk veel om zelf alles te gaan ontdekken.

Gereedschap
Ook leren Jennifer en Katie al om met echt gereedschap te werken, zo vinden ze het prachtig om spijkers in hout te slaan en maken ze met hun fantasie mooie creaties.
Maar wederom ben ik als moeder altijd hier erg voorzichtig mee, en wil al te snel teveel beschermen door steeds maar weer te roepen “Doe voorzichtig”

Klimmen
Katie is altijd al een stuntmeisje geweest en klimt al sinds kleins af aan overal op en wil alles ontdekken. Ook hierin ben ik vaak weer erg beschermend en laat haar niet zomaar alles doen.
Want een kind herkent de gevaren zelf ook nog niet. En oké, ik als moeder zie misschien overal wel iets teveel gevaren in.
Maar ook hierin schijn je je kind meer zelf te moeten laten ontdekken omdat ze zo zelf leren om hoogte en diepte in te schatten.

Alleen spelen op straat
En dan nog zo’n punt, vanaf welke leeftijd laat je je kind alleen voor op straat spelen? Wij wonen in een straat waar vaak nogal hard gereden wordt en vlakbij een drukke weg dus zou ik mijn kinderen zeker nog niet alleen buiten voor op straat laten spelen, als kinderen druk aan het spelen zijn houden ze echt geen rekening met het verkeer en kunnen zomaar de straat over rennen.
Als je in een rustige wijk woont dan snap ik wel dat je je kinderen sneller alleen voor op straat laat spelen.

Ik denk ook wel dat het een moeders instinct is om je kinderen juist te willen beschermen ipv ze zelf maar alle risico’s te laten nemen.
Maar het schijnt juist zo te zijn dat een kind juist meer zelfvertrouwen krijgt als ze meer van dat soort nieuwe activiteiten uit proberen.

Volgens mij is het ook echt een weg zoeken met je eigen gevoel om je kind “wilder” te laten spelen, en goed naar je kind te kijken wat hij/zij al zelf aankan.
Ik probeer er in ieder geval wel op te gaan letten om niet meteen voordat ze überhaupt al iets gedaan hebben te gaan roepen “kijk uit!!

 

1 thought on “‘Laat je kind wilder spelen’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.