Hooggevoeligheid

Sinds een paar jaar weet ik dat ik een hooggevoelig persoon (HSP) ben.
Ik ben al zolang ik me kan herinneren anders dan de “normale” mensen, tenminste zo voelde dat echt.
Als kind kreeg ik vaak te horen dat ik me niet zo aan moest stellen en gewoon net als iedereen alles mee moest doen, ik was erg verlegen en vond alles heel spannend en daardoor wilde ik veel dingen niet mee doen. Naar een verjaardagsfeestje? nee liever niet, veel te druk. School vond ik wel leuk, maar niet als er andere dingen dan normaal gingen gebeuren. Ik werd dan echt ziek van de spanningen. Zelfs zo dat ik het chronische vermoeidheid syndroom kreeg en daardoor dus helemaal niet meer naar school kon.

b726652c86fbe68d268b14e97ff9aee4

Wat is hooggevoeligheid?

Hooggevoeligheid (HSP) betekend dat die persoon veel gevoeliger is voor indrukken en prikkels van buitenaf en merkt meer details en signalen op.
Door al die indrukken krijgt een hsp veel last van prikkels, bij een teveel aan prikkels treedt een overprikkeling op. Bij mij houdt dat in dat ik heel moe word en soms voel ik me dan heel verdrietig en boos en waarom weet ik dan niet. ik heb dan echt rust nodig en wil het liefst alleen zijn.

Hooggevoeligheid is een eigenschap van het zenuwstelsel in combinatie met de hersenen. Ongeveer 20% van de bevolking is hooggevoelig. Het is waarschijnlijk een erfelijke eigenschap, die evenveel voorkomt onder mannen als vrouwen.

 

Hsp kenmerken zijn onder meer:

 • Nemen gedetailleerder, subtieler en intenser waar
 • Zijn erg gevoelig voor prikkels van buitenaf; vaak voelen HSP’s zich hierdoor niet op hun gemak
 • Hebben meer moeite en meer tijd nodig om indrukken te verwerken
 • Hebben een diep en rijk innerlijk leven; dromen, fantaseren en overwegen veel
 • Voelen stemmingen en sferen goed aan
 • Worden meer dan gemiddeld geroerd door natuur, kunst en muziek
 • Eigen emoties en emoties van anderen worden intenser ervaren
 • Hebben moeite met planning en het verkrijgen van structuur
 • Kunnen verlegen overkomen maar zijn dat veelal niet
 • Zijn vaak plichtsgetrouw en perfectionistisch
 • Functioneren minder goed als ze geobserveerd of geëvalueerd worden
 • Zijn vaak zorgzaam en anticiperend op behoeften van anderen; moeite om grenzen aan te geven
 • Hebben relatief meer en sneller last van stress, spanning en fysieke klachten zoals hoofdpijn, allergieën, maag/darmklachten, chronische vermoeidheid etc.
 • Lopen groter risico op stemmingswisselingen, depressiviteit, angsten en verslavingen

Ik voel ook altijd de emoties van andere mensen goed aan, Als ik een kamer binnen kom dan voel ik vrijwel meteen wat voor sfeer er hangt, als iemand verdrietig is of gewoon niet lekker in zijn vel zit voel ik dat vrij wel meteen. Maar ook als er juist gezelligheid en vrolijkheid is voel ik dat meteen, HSP zijn is niet alleen maar negatief.

 

2d42f322f9bbd54eaf1e18386dc8677f
Positieve kanten van hooggevoelig zijn

Mijn oudste dochter Jennifer is ook hooggevoelig en dat maakt haar speciaal. Ze is heel wijs voor haar leeftijd, maar ook erg onzeker. Ze denkt overal al veel over na, al meer dan ze op haar leeftijd zou moeten doen. Nieuwe gebeurtenissen vindt ze ook erg spannend en daar moeten we haar dan ook goed op voorbereiden. Als ze eenmaal gewend is dan is alles ook weer helemaal goed.
Maar ook zij krijgt nu al vaak te horen dat wanneer ze iets spannend vindt of niet durft dat ze zich niet zo moet aanstellen. Dat maakt mij vaak boos want ze kan er niks aan doen. En daarom heeft ze dan juist dat extra steuntje in de rug nodig, en omdat ik zelf hooggevoelig ben weet ik hoe ik haar het beste kan helpen. Al is dat ook niet altijd even gemakkelijk..
Ik leer haar nu om gewoon zichzelf te blijven en altijd eerlijk te zijn ook al zeggen andere mensen iets anders.
Zij moet leren haar grenzen aan te geven. En dat kan dit stoere meisje al best goed!

Ze is speciaal en daar mag ze trots op zijn!

Fotor092690426

 

 

Hier kun je testen of jij ook hooggevoelig bent.

 

Ben jij ook hooggevoelig of ken jij iemand die het is?

 

9 thoughts on “Hooggevoeligheid

 1. Super goed verwoord. Valt af en toe niet mee voor ons hooggevoelige mensen. Maar we blijven knokken!!
  En jij en Jennifer zijn kanjers!!

  X Emelie

 2. Goed om hier over te schrijven. Ik heb toen ik 18 was ook te horen gekregen van een psycholoog dat ik dit had. Niet echt iets mee gedaan verder, maar vaak wel heel erg herkenbaar.

 3. Ik dacht altijd dat ik gek was dat ik dingen zo sterk aanvoelde. Sinds een paar jaar weet ik dat ik HSP heb. Ik vind het mooi om mensen aan te kunnen voelen, maar soms ook heel erg moeilijk om dat binnen te krijgen. Ben wel langzaam aan het leren de gevoelens bij de andere te houden. En dat bevalt me wel, wel voelen maar het niet mee nemen. Dit is juist heel mooi als je graag mensen wilt helpen in de situatie waar ik zelf in beland ben, met het overlijden van mijn kind. Dus van iets negatiefs maak ik er nu iets positiefs van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.