Hooggevoeligheid in de klas

 

Zoals ik al in een eerder blog vertelde is Jennifer hooggevoelig (hooggevoeligheid) dit geeft soms ook wel wat problemen op school, Nu het nieuwe schooljaar weer is begonnen ging ik opzoek naar wat tips voor leerkrachten van hooggevoelige kinderen in de klas.

Het is voor een hooggevoelig kind erg belangrijk dat de leerkracht het kind serieus neemt, dan voelt een kind zich veilig en zal het meer zichzelf durven te zijn in de klas.
Als een kind zich geaccepteerd voelt zal het ook verder geen “probleem” gedrag vertonen en zal het op school net zo’n vrolijk kind zijn als thuis omdat het kind dan helemaal zichzelf kan zijn.
Zelf ga ik altijd graag in gesprek op school met de leerkracht om uitleggen hoe Jennifer in elkaar zit, zodat de leerkracht er ook op school rekening mee kan houden en haar goed kan begeleiden in de klas. 

Tips voor op school;

 • De leerkracht heeft kennis van de kenmerken,
  De valkuilen en de bijzondere kwaliteiten van jouw hooggevoelige kind of andere hooggevoelige kinderen in het algemeen.
 • De leerkracht is zich bewust van zijn taalgebruik en gezichtsuitdrukking en neemt een vriendelijke, geduldige basishouding aan.
  Een norse blik, een harde stem of zelfs straf kunnen funest zijn voor het zelfvertrouwen van een hooggevoelig kind. Dit kan stress veroorzaken, wat kan leiden tot vage klachten als buikpijn, hoofdpijn en soms zelfs niet meer naar school toe willen. Het is daarom belangrijk dat je als leerkracht tactvol en ontspannend reageert naar het hooggevoelige kind.
 • De leerkracht straalt een consequente boodschap uit
  Het is erg belangrijk dat een hooggevoelig kind weet waar het aan toe is, dus zowel verbaal, emotioneel als met de hele lichaamshouding is het belangrijk om consequentie uit te stralen.
 • De leerkracht biedt een vaste structuur met zoveel mogelijk ordening in de klas.
  Structuur is voor een hooggevoelig kind erg belangrijk. Door een vast dagprogramma te hanteren zodat het kind weet waar het aan toe is.
  Ook een rustige sfeer en geen harde geluiden in de klas zorgt er voor dat het hooggevoelige kind zich beter kan concentreren in de klas (maar dit geld denk ik voor alle kinderen)
 • De leerkracht weet en ziet wanneer en waardoor jouw hooggevoelig kind overprikkeld dreigt te raken
  Het belangrijk dat de leerkracht het kind in zo’n geval de kans geeft om zich tijdelijk even terug te trekken, bijvoorbeeld door een rondje te lopen op de gang of ergens rustig zitten of zelfs om even naar buiten te gaan. Dat doet vaak al wonderen bij een hooggevoelig kind en zal zich daarna weer beter voelen
 • De leerkracht overlegt met jouw kind waar hij graag wil zitten in de klas.
  Een hooggevoelig kind zal liever kiezen voor een rustige plek aan de zijkant of achteraan in de klas. Vooraan in de klas zal voor veel onrust kunnen zorgen omdat het dan steeds afgeleid kan worden omdat ze zich steeds kunnen afvragen wat er achter hun zal gaan gebeuren.
  Ook zal het kind liever naast een vriendje willen zitten waar ze zich vertrouwd bij voelen.
 • De leerkracht kondigt ruim van te voren bijzondere gebeurtenissen, veranderingen in de klas, het lesrooster etc. aan
  Zodat het gevoelige kind zich hierop kan voorbereiden en dus niet voor onverwachte verassingen komt te staan. (een gevoelige kind kan snel stress krijgen als de dingen anders gaan dan ze verwacht hadden.)
 • De leerkracht wisselt tijdens de dag inspanning en ontspanning af
  Het is voor een hooggevoelig kind erg fijn om af en toe ook even zelfstandig te kunnen werken om bijvoorbeeld creatief bezig te kunnen zijn.
 • De leerkracht spreekt  jouw hooggevoelige kind bij gedragsproblemen niet in de groep aan,
  Het is belangrijk voor een hooggevoelig kind dat hij even apart op zijn gedrag aangesproken wordt en niet waar iedereen bij is. Zodat er even in een rustig gesprek gepraat kan worden over het gedrag en de gemaakte afspraken die er zijn in de klas.
 • De leerkracht is alert op gedrag van andere leerlingen en waakt voor pesten,
  Hooggevoelig kinderen zijn vanwege hun gevoeligheid een makkelijk slachtoffer voor pesters en zullen zelden voor zichzelf opkomen en terugvechten.
  Pesten gebeurt vaak wanneer de leerkracht het niet ziet, dus als een kind het al durft om het te komen vertellen neem het dan altijd serieus want liegen zit niet de aard van een hooggevoelig kind!

 

Het is voor hooggevoelige kinderen gewoon zo belangrijk dat ze zich echt begrepen voelen zowel thuis als op school.
Hooggevoelig zijn is niet altijd alleen maar een last het is vooral een gave waar de kinderen ook super trots op mogen zijn! Dus laat ze ook zeker merken dat ze goed zijn zoals ze zijn en zich niet anders hoeven voor te doen!

14446079_920291348076539_6415727347416672055_n

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.