Het leed dat blaren heet

Bijna iedereen heeft weleens last gehad van blaren, van die vocht gevulde blaasjes op je voeten of handen. Maar hoe behandel je nou eigenlijk zo’n blaar?

Blaren, Ze kunnen vreselijk vervelend zijn!
Zelf heb ik ook weleens kleine blaren op mijn voeten gehad die niet fijn waren, maar nog wel te doen. Totdat ik laatst op allebei mijn voeten 2 grote blaren kreeg. au!
Ik ging samen met Michel en de meiden een stuk wandelen, het was warm en ik dacht “goh, laat ik eens mijn sandaaltjes aan doen. Lekker luchtig!”
Nou dat was fout gedacht, halverwege kreeg ik al last van mijn voeten, Maarja, ik moest nog terug naar huis dus ik moest wel doorlopen. Pff wat deed dat pijn.
Thuis zag ik dus dat ik 2 flinke blaren onder mijn voet had zitten. Ik kon serieus bijna niet meer lopen.
Ik ben toen meteen met mijn voeten in een emmer koud water gaan zitten om mijn voeten even goed af te koelen.
Michel heeft toen de blaren ontsmet en voorzichtig doorgeprikt met een steriel gemaakte naald en daarna goed afgedekt zodat er geen vuil meer bij kon komen.
De volgende ochtend ben ik bij de drogist speciale blaren pleisters gaan halen, want ik ging met mijn moeder en zus winkelen en ik wilde dat zeker niet afzeggen.
Die pleisters gaven gelukkig wel wat verlichting! Na 2 dagen had ik bijna geen last meer van de blaren.

Wat zijn blaren?

Je hebt verschillende soorten blaren.

Een blaar is een holte in of onder de opperhuid, die gevuld is met vocht.

Blaren kunnen we onderverdelen in twee verschillende groepen namelijk;
– Brandblaren, deze blaren ontstaan door extreme verhitting of extreme afkoeling.
– Drukblaren, deze ontstaan als de huid langdurig wordt blootgesteld aan druk of wrijving.

Hoe behandel je blaren?

Drukblaren
Deze kunnen ontstaan als de huid langdurig wordt blootgesteld aan druk of hevige wrijving, denk hierbij aan;
– Intensief gebruik van handgereedschappen  zoals; zaag, bijl en schep.
– Door verkeerd zittende of nieuwe (wandel)schoenen.
– Door het lopen van een lange wandeling.

Behandeling van een drukblaar

Een blaar die geen overlast veroorzaakt kun je beter niet doorprikken, de blaar zelf zorgt namelijk voor een steriele afdichting van de huid. Indien een blaar toch bij een bepaalde activiteit voor overlast zorgt, kun je deze blaar doorprikken.

Reinig de huid rondom de blaar met alcohol of jodium, vervolgens dien je een naald in een vlam te steriliseren. Als de naald rood begint op te gloeien is deze steriel.

Na het afkoelen van de naald kun je de blaar aan de rand doorprikken, houdt tijdens het doorprikken de naald evenwijdig met het huidoppervlak. Vervolgens oefen je voorzichtig druk uit op de blaar, dit doe je precies tegenover de zijde waar je blaar hebt doorgeprikt. Probeer al het vocht uit de blaar te duwen.

Vervolgens dek je de blaar met een schone pleister af, voorkom druk en wrijving op de wond.

Moet je tijdens een terktocht veel lopen neem dan speciale pleisters mee waarmee je een drukblaar kunt behandelen.

Brandblaren
Deze kunnen ontstaan als de huid in contact komt met;
– Hete gassen, vloeistoffen of hete voorwerpen.
– Extreem koude vloeistoffen, gassen en voorwerpen.
– Sterk bijtende chemicaliën.

Behandeling van een brandblaar

Het eerste wat je bij een verbranding van de huid moet doen is de brandwond afkoelen met (lauwwarm)water. Koel ten minste 10 minuten maar bij voorkeur 15 minuten. Dit heeft nut tot een uur na de verbranding. Het afkoelen met water zorgt ervoor dat je minder pijn zal voelen. En dat de warmte die door het lichaam is opgenomen versneld wordt afgevoerd.

Heb je geen schoon water houd het verbrande deel dan in een rivier of een sloot. Verwijder geen kleding of andere dingen die op of aan de brandwond kleven. Maar koel de brandwond dan met kleding en al, anders bestaat de kans dat je de brandwond opentrekt en dat vergroot de kans op infecties.

Het gebruik van koud water is af te raden omdat hierdoor de aanwezige haarvaatjes in de huid worden afgesloten, hierdoor word het getroffen lichaamsdeel minder bebloed en de aanwezige warmte in de verbrande huid zal minder snel worden afgevoerd.

Prik eventuele blaren niet door ze beschermen de huid eronder tegen infecties.

Smeer nooit brandzalf, vaseline, boter of iets dergelijks op de brandwond, maar dek deze af met een steriel metaline kompres. Dit is een gaasje dat voorzien is van een aluminium of kunststof laagje, hierdoor zal deze niet aan de brandwond vastkleven. Heb je geen steriel metaline verband gebruik dan een schone handdoek of theedoek.

Door de verhoogde kans op een infectie bij een brandwond dien je deze altijd te laten beoordelen door een (huis)arts.

Ik ben blij dat ik na een paar dagen geen last meer had van de blaren, want als ze precies onder je voet zitten zijn ze toch wel erg lastig en pijnlijk met lopen!

Hebben jullie ook weleens last gehad van blaren?

1 thought on “Het leed dat blaren heet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.