Het boerenbondsmuseum in Gemert

Wil je eens terug de tijd in, naar het brabantse boerenleven van 1900? Dat kan in het boerenbondsmuseum in Gemert.

Het boerenbondsmuseum is een klein museum in Brabant waar je je weer even waant in het boerenleven van vroeger, Er is van alles te zien. Zo hebben ze er een gezellig dorpsplein, oude ambachtshuisjes, een klompenfabriek en nog veel meer.

Michel en ik zijn altijd wel geïnteresseerd in het leven vroeger, ik vind het altijd heel erg leuk om rond te lopen in oude huisjes en te zien hoe ze er in die tijd leefde.
Michel kwam op internet het boerenbondsmuseum tegen, en het leek ons toen wel leuk om er samen met de kindjes eens naar toe te gaan. En Gemert is voor ons ook niet zo ver weg, dus ideaal om er op een zondagmiddag even te gaan kijken.

 

Wij startte bij een oude zuivelfabriek
Buiten is er ook van alles te doen voor de kinderen, zo zijn er overal oude spelletjes van vroeger. Hier leer ik Jennifer hoe het spelletje hinkelen moet.
Hoefijzer gooien 🙂

Winkeltje van vroeger, erg leuk om te zien. Ze verkopen er ook oud hollandse snoepjes!
Jennifer en Katie hebben hier allebei een kaneelstok en zuurstok gekocht! Jennifer vond haar kaneelstokje zo lekker, dat ze daarna nog spontaan terug naar het winkeltje rende om aan de aardige winkelmevrouw te vertellen hoe lekker ze hem vond!
Café en winkel
Een bedstee
Oude gootsteen
In het museum werken veel vrijwilligers die elke zondag weer klaar zitten om het leven van vroeger uit te beelden, hier zie je een groepje mensen die een kaart spelletje aan het spelen waren.
Vroeger moest natuurlijk ook de was gedaan worden, en dat ging allemaal met de hand!
De paarden stonden nu nog lekker in de wei, maar in het hoogseizoen kun je mee met een huifkarren tocht!
Klein veldkapelletje

 

Het boerenbondsmuseum is in de winter alleen op zondag geopend van 13:00 uur tot 17:00 uur.
Maar vanaf 2 april t/m 12 november zijn ze elke dag geopend van 13:00 uur tot 17:00 uur, behalve op de maandag, want dan zijn ze gesloten.
Voor schoolvakanties zijn er aangepaste openingstijden.
De entreeprijs is voor kinderen tot 3 jaar: gratis
kinderen van 4 t/m 12: €2
vanaf 13 jaar: €5
Meer informatie kun je vinden op http://www.boerenbondsmuseum.nl/

 

Wij zijn er nu voor de eerste keer in de winter geweest, nu waren er nog niet zoveel activiteiten. Maar in de lente begint het hoogseizoen en dan is er veel meer te zien en te doen. Dan zijn er allerlei activiteiten waar er oude ambachten worden gedemonstreerd. In de zomer is er ook een nostalgische kermis, wat ons ook erg leuk lijkt!
Maar ondanks dat er nu niet zoveel activiteiten waren hebben wij ons er prima vermaakt. Jennifer en Katie vonden het ook erg leuk. Voor de kinderen is er een leuk speeltuintje met speeltoestellen van vroeger. Dat vonden ze ook erg leuk om even in te spelen.

Wij gaan in de zomer zeker nog een keer terug!

1 thought on “Het boerenbondsmuseum in Gemert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.