Hema maakt kinderkleding genderneutraal

Ik las dat de Hema stopt met aanduiding jongens of meisjes op de verpakkingen en labels van kinderkleding, de Hema wil genderneutrale kinderkleding maken. En ik vind dat een goed idee en ik zal jullie vertellen waarom.

De Hema gaat vanaf het einde van dit jaar hun kinderkleding genderneutraal maken, zodat er geen aanduiding meer opkomt dat het voor een jongen of meisje is. Maar gewoon voor alle kinderen. De kinderkleding afdeling heet tegenwoordig ook gewoon Kids, ipv een meisjes of jongens gedeelte.
Als ik de reacties op internet lees vinden veel mensen het een beetje te ver gaan, en ze vinden het maar raar. Maar waarom is het zo vreemd? Waarom altijd zo in hokjes denken? Waarom moet iets alleen voor jongens zijn of alleen voor meisjes?

Stoerdere meisjeskleding

Toen ik las dat de Hema hun kinderkleding genderneutraal gaat maken, omdat er meer groeiende behoefte is aan stoerdere meisjeskleding vond ik dat wel goed.
Jennifer is namelijk zo’n meisje dat van stoer houdt en niet alleen maar roze, en hartjes. Ook staat er vaak in of op de kleding dat het voor jongens of meisjes is. Jennifer is geen typische meisje meisje zoals dat dan genoemd wordt maar een stoere meid, die niet van tuttig of roze houdt. Zelf loopt ze het liefst rond in stoere kleding, die wat donkere kleuren hebben. Iets wat je meestal alleen veel op de jongens afdeling van kledingwinkels vindt.
Voor Jennifer kleding uitzoeken is dus vaak vrij lastig, want de meisjes kleding is vaak te roze, of te tuttig en daar houdt ze totaal niet van. Het komt dan ook nog wel regelmatig voor dat we bij de jongensafdeling gaan kijken want daar zijn de kleren vaak wel stoer en in de juiste kleuren. Maar dan staat er vaak weer iets van boys op de voorkant of in het labeltje. Ik krijg dan ook regelmatig de vraag; “waarom er nou weer op moet staan dat het voor jongens is? Want een meisje kan zoiets toch ook mooi vinden en aan willen trekken?”

Hokjes denken
Ik vind het dus een goede zaak dat daar verandering in gaat komen, want waarom altijd zo in hokjes denken? Een jongen kan nog stoer zijn ook al draagt hij een mooie roze trui. En een meisje kan net zo goed in stoere kleding rondlopen zonder dat ze meteen erop wordt gewezen dat ze jongenskleding draagt!
Toen ik aan Jennifer uitlegde wat de Hema dus wil gaan doen met de kinderkleding was ze blij, en ze hoopt dat meer kledingwinkels dit gaan doen.

En natuurlijk hoeft dat niet te betekenen dat alle kleren genderneutraal moeten zijn, want dat is ook weer niet nodig. Katie is wel zo’n meisje meisje en dol op tuttige jurkjes en kleding ­čśë Maar voor de kinderen die niet zo zijn, is meer keus in wat neutralere kleding ook fijn zonder het labeltje jongens of meisjes erop, dan voelen ze zich ook niet anders omdat er op staat dat het voor een jongen of meisje is.

geaccepteerd
Ik hoop ook dat het meer geaccepteerd gaat worden, want ik merk dat dat nog niet altijd gebeurt. Jennifer wordt op school ook nog weleens door andere kinderen erop aangesproken dat ze jongenskleding draagt en dat dat dan blijkbaar erg raar is.
Ik heb Jennifer geleerd dat ze gewoon lekker zichzelf moet zijn en absoluut niks moet geven om wat andere kinderen zeggen. Ze is gewoon een stoere meid, heeft een stoere kleding smaak en lekker boeiend of het nou voor een jongen is of niet. Iedereen kan het gewoon aandoen!

Wat vind jij van genderneutrale kleding voor kinderen?

 

4 gedachten over “Hema maakt kinderkleding genderneutraal

  1. Voordat ik je blog las vond ik het eerlijk gezegd ook dat ze een beetje aan het doorslaan waren. Nu ik je uitleg in me opneem blijkt dat ik er helemaal niet zo over nagedacht heb. Ons dochtertje Eva is ook niet helemaal into roze en glitter terwijl haar tweelingbroer weer bepaalde artikelen van de meisjesafdeling kan waarderen. Het wordt inderdaad tijd dat mensen aan gaan trekken waar ze zich goed bij voelen. Super artikel!

  2. Ik vind het helemaal prima! Ik koop bij de Hema regelmatig de jongens spijkerbroekjes voor mijn dochter. Ze zijn gewoon erg goed. Zelf vind ik dat blauwe label dan niet fijn erin, net als of zij het dan niet mag dragen. Verder is ze dol op jurkjes en rose. Dus kom bij de meiden uit. Maar als dat niet zo is kan het je aantrekken en gevoelig liggen. Ik vind het een goed initiatief.

  3. De term ‘genderneutraal’ is wat momenteel overal stof doet opwaaien, dat is volgens mij ook de reden dat er op het bericht van de Hema zo fel wordt gereageerd. Het is koren op de molen van zowel voor-als tegenstanders. Maar waar hebben we ’t over? Een label verandert in ‘kids’. Ik ben er helemaal voor. Voor onze twee spijkers moet ik vaak skinny jeans kopen. Al regelmatig een borek weg moeten leggen omdat er ‘meisjes’ in stond. Niet dat mij dat boeit, maar de jongens vinden het minder tof om met dat label te worden gezien. ‘Kids’ lost dat probleem mooi op. En laten we inderdaad stoppen met ‘dat is voor jongens’ en ‘dat is voor meisjes’. Het is toch allemaal voor de ‘kids’. Mooi artikel!

  4. Dag Stefanie. Misschien wordt het zo voor jongens een beetje gemakkelijker om meisjeskleding te dragen want er zijn ook veel jongens die het liever wat minder stoer willen en alle mogelijkheden willen die meisjes al hebben. De keuze voor meisjes is, vergeleken met de mogelijkheden voor jongens, oneindig veel groter. Ze dragen o.a. al ruim een halve eeuw broeken. Zo zijn er ook jongens die graag eens wat anders willen dan broeken maar graag eens een rok dragen. Maar onze maatschappij, vol vooroordelen, maakt het voor hen zo moeilijk dat ze er zelfs niet durven naar vragen uit schrik om niet begrepen te worden. Ik denk dat hier een enorm groot probleem zit dat zwaar onderkend is en waar een flink aantal jongens enorm jaloers om zijn. Ze kunnen hierdoor gefrustreerd raken en dit hun hele leven moeten meedragen. Als je hierover enquetes zou maken zou je schrikken van de cijfers, en dan wetende dat er zelfs met naamloze bevragingen nog zeer veel jongens of mannen geen eerlijk antwoord durven geven. Het heeft me ruim 60jaar gekost om hier een beetje overheen te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.