Een hittegolf, wat nu?

Hoewel ons landje niet een echt zonnig land is, hebben we zo af en toe wel te maken met voor ons een langdurige (extreem)warme periode, waarbij de temperaturen boven de 30 graden Celsius kunnen oplopen. Zo is er voor aankomende week in het zuiden van het land weer een hittegolf voorspelt.
In dit artikel vind je enkele tips die je kunt opvolgen, zodat deze warme periode een stuk aangenamer voor je wordt. Ook staan hier een aantal adviezen in om de gezondheidsrisico’s van het warme weer zo ver mogelijk te beperken.

 

 • Sluit ramen en deuren, als de temperatuur buiten hoger is als binnen kun je het beste de ramen en deuren gesloten houden. Heb je rolluiken of zonwering doe deze dan al omlaag voordat de zon op die zijde komt. Heb je deze niet sluit dan je gordijnen, zo voorkom je dat de zon je huis opwarmt.
  Als het  ’s avonds koeler wordt kun je de ramen en deuren tegen elkaar openzetten om de temperatuur in huis te verlagen.
 • Drink voldoende water, bij normale temperaturen heeft een volwassene ongeveer 2,5 liter water per dag nodig om goed te kunnen functioneren. Bij temperaturen boven de 30 graden heb je bijna de dubbele hoeveelheid nodig. Als je zwaar lichamelijk werk verricht heb je wel 8 tot 10 liter water per dag nodig om goed te blijven functioneren.
  Een vuistregel is: als je plas te donker is, heb je te weinig gedronken.
 • Blijf uit de zon, bij extreme hoge temperaturen dien je uit de zon te blijven. Als je te lang wordt blootgesteld aan hoge temperaturen kan je lichaam het te warm krijgen wat uiteindelijk kan leiden tot een zonnesteek.
  Moet je toch in de zon werken bedek dan je hoofd met een petje en je nek met een sjaal.
 • Zoek verkoeling, heb je het warm zoek dan verkoeling in het zwembad of houd een watergevecht.
 • Draag loszittende kleding, door loszittende kleding te dragen creëer je een isolerende luchtlaag tussen je huid en het stof. Loop niet zomaar in je blootje, dit lijkt een stuk koeler aan te voelen maar het zweet wat een koelfunctie voor het lichaam heeft verdampt direct, waardoor je eerder de kans loopt dat je uitdroogt.
 • Zorg voor schaduw, als je kinderen buiten spelen zorg dan dat ze dit in de schaduw kunnen doen. Een eenvoudig bouwzeiltje boven het zwembadje spannen is al voldoende.

Via onderstaande links naar de website van mijn man vind je meer informatie over wat je kunt doen bij uitdroging en een zonnesteek.

http://woodcraftsurvival.com/Survival%20skills/EHBO/uitdroging.htm

http://woodcraftsurvival.com/Survival%20skills/EHBO/zonnesteek.htm

1 thought on “Een hittegolf, wat nu?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.