Dag lieve juf

Ik heb deze blogpost al een tijdje geleden getypt, maar nog niet online gezet. Jennifer vroeg afgelopen week zelf of ik dit verhaal al online heb gezet. Maar dat had ik dus niet. En omdat Jennifer graag wil dat ik het verhaal deel, zet ik het nu alsnog online.
Want toen in oktober een juffrouw van Jennifer overleed, was dit een erg verdrietige periode.

In oktober overleed een juffrouw van Jennifer, een juf die ze twee jaar lang als haar kleuterjuf heeft gehad. Jennifer had een hele goede band met de juf. Dus voor haar was het nogal een grote klap toen de juf overleed.
Ook voor mij was dit een hele verdrietige periode, ik had zelf ook goed contact met de juf.
Het was voor Jennifer ook haar eerste ervaring dat er iemand overlijdt waar ze heel goed contact mee heeft. Een ervaring waarvan je hoopt dat een meisje van 7 jaar nog lang niet hoeft mee te maken.

Verdriet
Hoe vertel je een meisje van 7 jaar dat een van haar favoriete juffen is overleden? Mijn hart brak echt op dat moment toen ik besefte dat ik dit moest gaan vertellen.
We kregen een e-mail van school dat ze het de volgende ochtend aan de kinderen in de klas zouden gaan vertellen. Maar ik wilde dit zelf doen, zodat de klap op school niet al te groot zou zijn.
Ik heb het rustig aan Jennifer verteld, al kon ik tijdens het vertellen mijn eigen tranen niet binnen houden, Jennifer reageerde rustig. Ze was verdrietig en werd even heel stil. Ik liet haar maar even haar gang gaan en zei dat wanneer ze wilde praten ik er voor haar zou zijn. Ze ging toen een mooie tekening maken om haar verdriet te tekenen.
Toen ik haar naar bed ging brengen toen begon ze te praten, en kwamen alle verhalen naar boven. Ze vertelde ook dat ze erg verdrietig en boos was, want het is niet eerlijk dat de juf is overleden.

Gedenkhoekje
Op school hadden ze een mooi gedenkhoekje gemaakt voor de juf, iets wat Jennifer ook erg fijn vond. We kochten allemaal een mooie bloem om bij het hoekje te zetten.
Jennifer wilde er iedere morgen voor de les begon eventjes naar toe. Even gedag zeggen tegen de juf. Dit voelde goed voor haar.
Op school hebben ze de kinderen heel goed geholpen in die periode. Iets wat ook erg fijn was.

Praten
Ik heb haar die hele week lekker laten doen zo als zij het wilde, als ze alleen wilde zijn liet ik haar alleen, wilde ze praten, dan was ik daar voor haar om te luisteren. En praten deed ze veel. Op haar kamer had ze ook een klein gedenkhoekje gemaakt. Dit hielp haar met haar verdriet.
Ik vond het mooi en moeilijk tegelijk om te zien hoe zij met haar verdriet omging. Ik was zelf erg verdrietig, verdrietig om de juf, verdrietig om Jennifer met haar verdriet te zien. Iets wat je als moeder natuurlijk helemaal niet wilt. Je wilt nog niet dat ze zulke zorgen heeft.

Crematie
Toen wij de keuze kregen of we naar de crematie wilde gaan, zei Jennifer meteen dat ze graag mee wilde. Ze had nog nooit een crematie meegemaakt, dus heb ik haar goed verteld hoe zoiets gaat. Dat ze dus ook de kist gaat zien staan. Maar Jennifer was vastbesloten en wilde echt graag gaan.
Jennifer vond het achteraf ook echt heel fijn dat ze erbij was geweest.

Ze vertelde thuis, dat toen we op het laatste nog eventjes langs de kist mochten lopen dat ze voelde dat de juf er ook bij was.

Ik zei tegen Jennifer, ik denk dat je gevoel klopte en ik weet zeker dat de juf erbij was, en dat ze heel trots op jou is!

Toen ik dit gedichtje van Lentezoet las, dacht ik meteen aan de juf, want dit gedichtje is heel toepasselijk voor Jennifer tijdens haar kleuterdagen.

 

Als ze ’s avonds sterren ziet, dan zegt ze “kijk mama, die mooie ster aan de hemel, dat is de juf” ♥

 

 

2 thoughts on “Dag lieve juf

  1. Heel mooi geschreven en heel speciaal dat je het juist vandaag op de verjaardag van de Juf plaatst.
    Koen vondt het ook heel mooi geschreven en hebben we samen nog even zitten huilen om juffie die we nog steeds enorm missen.

    1. Ja, Jennifer wist nog precies dat de juf vandaag jarig was. Daarom praat ze er al dagen over. Denk dat Jennifer dat ook nooit vergeet want dat was hun ding samen, allebei in juni jarig💖

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.