Continurooster op de basisschool “Maar 15 minuten om je boterhammen op te eten”

Bij het jeugdjournaal hadden ze het over het continurooster op basisscholen en dat de kinderen te weinig tijd krijgen om te eten en drinken. Mijn kinderen gaan ook naar een basisschool met een continurooster. Ik zal jullie vertellen wat onze ervaring ermee is.

 

Toevallig had ik het er laatst nog met Michel over, dat wij 15 minuten om te eten en drinken in de pauze wel kort vinden. En ook hoor ik vaker van andere ouders dat ook zij vinden dat de kinderen te weinig tijd krijgen, en dat het vaak voorkomt dat er nog eten of drinken mee terug naar huis komt.
Bij het jeugdjournaal ging het over het continurooster van basisscholen en het probleem dat de kinderen maar 15 minuten de tijd krijgen om te eten en drinken. Omdat dit voor veel kinderen erg kort is, omdat ze dan niet alles op krijgen of ze nemen juist minder mee om dan wel op tijd klaar te kunnen zijn.
En als sommige kinderen wel alles op hebben binnen de tijd, komt het vaak omdat ze juist te snel alles naar binnenwerken.

Volgens voedingsdeskundigen is een eetpauze van 10-15 minuten te kort en heeft het lichaam zeker 20 minuten nodig om te eten en te bepalen of het genoeg is. Te snel eten is ook niet goed, omdat je dan weer last kan krijgen van buikpijn.

Onze ervaring?
Sinds mijn oudste dochter naar de basisschool gaat, is er al een continurooster op de school. Wij zijn dus niet anders gewend en het is ook wel fijn dat ze tussen de middag niet even naar huis moeten om te eten. Ze krijgen 15 minuten om te eten en drinken en 30 minuten om buiten te spelen.
Maar toch krijg ik vanaf het begin al te horen van mijn dochter dat ze niet genoeg tijd heeft om te eten.  Ze neemt daarom altijd maar weinig eten mee naar school. Met als gevolg dat ze vaak met buikpijn thuis komt, omdat ze te weinig heeft gegeten op school. In de ochtend krijgt ze fruit mee en dat gaat altijd goed op. In de middag neemt ze maar 1 boterham mee en een pakje crackers. Ze wilt echt niet meer mee hebben, omdat ze dan teveel stress heeft of ze dan wel binnen de 15 minuten alles op heeft. Want daarna is het buitenspelen en dat wilt ze toch ook wel erg graag.
Heb je het eten binnen de 15 minuten niet op, dan mag je je boterham in de hand mee naar buiten nemen. Dat idee vindt ze ook niet echt fijn.
Ze heeft dus echt een gejaagd gevoel tijdens het eten.
Ook krijg ik weleens te horen dat de les wat uitgelopen is, en dat die tijd dan van de pauze afgaat, dus nog minder tijd om te eten. Dit vind ik persoonlijk echt niet kunnen. Dan verlengen ze de pauze maar een paar minuten. Ieder kind heeft ook recht op hun pauze dus als de les uitloopt prima, maar dan moet de pauze ook wat langer duren.

Mijn jongste dochter is nooit een sneller eter geweest, en ook zij heeft moeite met de 15 minuten om te eten. Bij haar gebeurt het dus vrij regelmatig dat ik volle drinkbekers mee terug naar huis krijg of dat er nog eten in haar broodtrommel zit. Als ik dan vraag hoe het komt krijg ik altijd als antwoord “Er was te weinig tijd om te eten”

Leerkrachten
Natuurlijk heb ik dit weleens aangegeven op school, maar de leerkrachten vinden zelf dat de kinderen lang genoeg de tijd krijgen om te eten en drinken, en dat ze anders gewoon het eten maar mee naar buiten mogen nemen.
Er zijn vast ook kinderen die zonder problemen in die 15 minuten hun eten en drinken op krijgen. Maar voor sommige kinderen is het gewoon te kort, dus als ze de eetmomenten gewoon iets langer kunnen maken zou het voor sommige kinderen gewoon fijner zijn.

 

Hebben jullie kinderen op de basisschool een continurooster? Zo ja, wat zijn jullie ervaringen? 

1 thought on “Continurooster op de basisschool “Maar 15 minuten om je boterhammen op te eten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.