Combinatie groep 2/3 op de basisschool

Op de basisschool van mijn dochters werken ze al met combinatie groepen 1/2, 3/4, 5/6, 7/8. Maar nu komt er aankomend schooljaar een nieuwe combinatie groep bij, groep 2/3.

Combinatie groep 2/3
Toen ik voor de eerste keer hoorde dat er een nieuwe groep op de basisschool van mijn dochters komt, de groep 2/3 was ik wel even verbaasd.
School heeft de andere klassen ook al gecombineerd. Maar de combinatie 2/3 klinkt nou niet bepaald als een ideale combinatie. En toen ik hoorde dat Katie, die volgend schooljaar naar groep 2 gaat geplaatst wordt in die klas, had ik toch wel een aantal vragen.
Want hoe gaan ze groep 2 en groep 3 combineren? Groep 2 zijn nog kleuters en spelen nog meer en in groep 3 begin je toch echt al met leren.
School heeft toen uitgelegd dat groep 2 en groep 3 allebei een apart lokaal hebben, dus als groep 3 aan het werk gaat, dan speelt groep 2 gewoon in het andere lokaal in hun hoeken. Zo krijgt iedere groep hun eigen leerstof die ze moeten leren.
Ook speelt groep 2 met de andere kleuters buiten en groep 3 gewoon samen met de bovenbouw. Zo blijven ze toch ook allemaal samen spelen met hun eigen leeftijdgenootjes.

Benieuwd
Ik ben zelf toch wel erg benieuwd, daarom ben ik wat rond gaan lezen op internet over ervaringen over de combinatie groep 2/3 en het blijkt toch vaker voor te komen en je leest er wisselende reacties op.
Maar ik lees meer positieve verhalen dan negatieve.
Op school reageren sommige ouders ook niet zo heel enthousiast op de combinatie en dan vooral de ouders van de kinderen die naar groep 3 gaan. Ze zijn bang dat hun kinderen minder les krijgen en achter gaan lopen met hun lesstof dan de andere kinderen van groep 3/4. Dat ze teveel afgeleid gaan worden door de kleuters uit groep 2. Ik zelf denk dat school hier echt wel rekening mee heeft gehouden, door dus twee lokalen naast elkaar te hebben, zodat groep 3 ook gewoon rustig kan werken en dat het vanzelf allemaal goed komt.
Ik heb er in ieder geval wel vertrouwen in dat het gewoon goed komt.

Trots
Katie is heel leergierig en ik persoonlijk denk dat voor haar deze combinatie wel fijn is, en dat ze stiekem zo ook al wat meer bij leert. Ze krijgt ook 2 lieve juffen en zelf heeft ze al veel zin om weer naar school te gaan. Ze vertelt ook trots dat ze naar groep 2/3 gaat want die 3 klinkt toch wel al heel groot hé? 😉

Ik ben zelf dan ook heel benieuwd hoe ik de combinatie groep 2/3 volgend schooljaar ga ervaren, ik ga jullie hiervan op de hoogte houden!

Zijn jullie al bekend met de combinatie groep 2/3? Zoja, wat zijn jullie ervaringen?

5 thoughts on “Combinatie groep 2/3 op de basisschool

  1. Ik ben er niet mee bekend, maar net als jij lijkt het me niet zo’n handige combinatie eigenlijk. Feitelijk doe je kleutertjes in bij schoolkinderen. Maar misschien trekken de tweedegroepers zich op aan de derdegroepers?

  2. Hier toevallig voor het eerst ook een groep 2/3 komend schooljaar… Laura gaat naar 3. Ben ook heel benieuwd hoe alles gaat lopen en hoe ze bepaalde verschillen op gaan lossen…

  3. Ik ben niet bekend met deze combi. Bij ons is het alleen groep 1/2 bij elkaar. Ik vind het ook apart klinken… combi met aparte lokalen.. buitenspelen apart. Wat wordt er dan precies een combi?

    1. Hoe ze het precies gaan doen weet ik ook nog niet, maar ik denk dat ze tijdens de werklessen apart zitten en met andere activiteiten gewoon een groep zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.