Bescherm jij je kind ook tegen de zon?

Persoonlijk vind ik zonnebescherming erg belangrijk, voor mezelf maar zeker ook voor mijn kinderen. Omdat zij de hele dag buiten in de zon spelen en zelf totaal geen benul hebben wat er kan gebeuren als je te lang in de zon bent. Ik smeer daarom op mooie zonnige dagen mijn meiden altijd in met zonnebrandcrème voor ze naar school gaan, en ik heb ook tube in de tasjes gestopt zodat ze zich op school ook nog een keer kunnen insmeren.
Zelf verbrand ik erg snel en ben ooit al een keer zo erg verbrand aan mijn benen en wil zeker niet dat mijn meiden ooit zo’n pijn krijgen van het verbranden.

 

Vorige week ontving ik mail van de basisschool waar mijn meiden op zitten, dat Nivea een les heeft gegeven over het gebruik van zonnebrandcrème en de gevaren van de zon, dat vind ik erg goed! En wat een erg leuke bijkomstigheid is dat alle schoolkinderen van groep 1 t/8 een flacon met roller zonnebrandcrème mee naar huis hebben gekregen.

In de groepen 1 en 2 hebben hebben de docenten er ook aandacht aan besteed, door er een boekje over voor te lezen en er met de kindjes over te praten.

Niet alleen de kinderen zouden deze informatie moeten krijgen maar ook zeker de ouders, want vaak hebben de ouders zelf niet in de gaten hoe belangrijk het insmeren is. Niet alleen voor nu maar ook zeker voor later. Kinderen die verbranden op jonge leeftijd, hebben een veel grotere kans om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. Ook als je kind niet snel verbrand is insmeren toch erg belangrijk!!
Het advies is ook om de volle zon tussen 11:00 en  15:00 uur te vermijden, omdat de zon dan op zijn sterkst is.

3be24fcf23c3577a1b746c0e225db261

Q & A zonbescherming

Hoe kies ik de juist beschermingsfactor/ SPF?
De keuze van de juist beschermingsfactor/spf is afhankelijk van de zelfbeschermingstijd van de huid. De zelfbeschermingstijd geeft aan hoelang de huid blootgesteld kan zijn zonder te verbanden. Dus afhankelijk van het huidtype, de plaats en jaargetijde is dat gemiddeld tussen de 5 – 30 minuten. De SPF geeft een indicatie welke mate bescherming je huid nodig heeft
een hogere SPF reduceert de hoeveelheid UV straling die de huid bereikt. Het advies is om een SPF te kiezen afhankelijk van je huidtype en kleur en het jaargetijde en plaats en tijdstip wanneer je je in de zon bevindt.

Wat zorgt ervoor dat de huid bruin wordt?
Onze huid wordt donkerder in de zon omdat de UV licht ervoor zorgt dat melanine wordt aangemaakt. Melanine heeft als doel om de huid te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van de UV straling.  Dat doet het door de huidcellen te voorzien van een schild

Wordt je bij een hogere beschermingsfactor minder bruin?
Nee. De huid wordt ook bruin met een hoge beschermingfactor. Het grote voordeel is dat de huid aan de zon kan wennen, zodat bruin worden minder riskant wordt.

Welke hoeveelheid zonnebescherming moet ik aanbrengen?
Effectieve zonbescherming gaat niet alleen over hoge SPF ‘s. Het gaat ook over gebruik van de juist hoeveelheid crème. Voor een gemiddelde volwassenen is dat 30 ml die gelijkmatig over het hele lichaam verdeeld is. Een makkelijke manier om te meten hoeveel je nodig hebt, is om een dikke lijn zonnebrandcrème (ongeveer de lengte van je middelvinger tot je pols) aan te brengen op elke van de 7 gedeeltes van je lichaam
1.  Hoofd en nek (oorlellen)
2.  Borst
3.  Armen
4.  Buik
5. bovenrug
6. onderrug
7.  Benen (voor en achterkant)
Als je een spray gebruikt 15 keer drukken per gedeelte.

Kan je in de schaduw ook bruin worden?
Ja, ook in de schaduw kun je bruin worden.  Het advies is ook om in de schaduw een goed zonbeschermings product te gebruiken. Ongeveer de helft van de UV straling is ook in de schaduw aanwezig.

Hebben kinderen andere zonnebeschermings producten nodig dan volwassenen?
Over het algemeen mogen baby’s tot 7 maanden helemaal niet aan direct zonlicht worden blootgesteld. Energierijk zonlicht zorgt voor een buitengewoon hoge bloedsomloop in een kinderlichaam. Vermijd directe zon en bescherm baby’s met de juiste kleding tegen de zon.
Bij kinderen is de gevoelige huid kwetsbaar  en in het geval van zeer jonge kinderen  nog niet in staat om UV gerelateerde huidschade te herstellen. Bovendien houden kinderen ervan om lang te zwemmen en te spelen in het water. Hierdoor neemt de zelfbeschermende werking tegen UV sterk af en kunnen UV filters van sommige gewone beschermingsproducten afgespoeld worden. Ook de kans op allergie is hoger.  Kies daarom voor een zonnebrandcrème die geschikt is om in het water te gaan. Maar het advies blijft om toch voor alle zekerheid je kind weer opnieuw in te smeren als het uit het water komt.

 

112618195

 

Voor mijn meiden is het inmiddels een normaal routine klusje geworden met zonnige dagen en als ik er zelf niet meteen aan denk dan helpen ze mij wel herinneren dat ze toch nog ingesmeerd moeten worden want het zonnetje schijnt!

 

Smeren jullie je kinderen altijd in met zonnebrandcrème?

1 thought on “Bescherm jij je kind ook tegen de zon?

  1. Ik hoor ook steeds meer dat scholen hier aandacht aan geven en dat vind ik ook erg goed! Zelf ben ik ook heel alert op het insmeren van de huidjes van mijn kindjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.