Afval scheiden

Voor ik Michel leerde kennen was ik nooit zo bezig met het milieu en het afval helemaal scheiden deden wij thuis eigenlijk ook niet echt. Ja, het GFT afval ging in de daarvoor bestemde bak maar de rest ging gewoon op de grote hoop in de vuilnisbak.

Michel is altijd wel bezig geweest met het milieu en de natuur, dus hij vindt het altijd al belangrijk dat het afval goed gescheiden wordt. 
Wij scheiden ons afval dus op de volgende manieren.

  • GFT
  • Glas
  • Papier
  • Plastic
  • Compost
  • Batterijen
  • Rest afval

Wij hebben een klein kunststof kastje met 3 lades achterin de keuken staan. Bovenin doen we het GFT afval, in het midden het glas, en onderin het papier.
Je kan er ook speciale afvalscheiding bakken voor kopen, maar wij hebben gewoon een simpel kunststof kastje ervoor gebruikt.

GFT afval
In de bovenste la hebben we een mandje gezet en daar doen wij ons groenafval van de keuken in. Als het bakje vol zit legen we hem in de groen(gft)bak. Werkt makkelijk, zo hoeven we niet elke keer naar buiten om het groenafval weg te gooien. Om de 2 weken wordt de groenbak geleegd door de gemeente.

Glas
De middelste bak is voor de glazen potjes en flessen. Als die vol zit, nemen we ze mee naar een glasbak. Bij iedere supermarkt staat tegenwoordig wel een glasbak. En als je kinderen hebt vinden ze het ook nog eens super leuk om te helpen met het glas in de glasbak te gooien.

Papier
Papier hebben we altijd heel veel, in de onderste la doen wij het papier in. Die wordt een paar keer per week leeg gemaakt. In de schuur hebben wij altijd wel een doos staan waar vervolgens het papier allemaal in verzameld wordt. Om de 2 weken zetten wij het oud papier voor op straat waar het dan door de gemeente opgehaald wordt.

Plastic

Plastic is toch wel het afval waar we wekelijks het meeste van hebben. Het lijkt wel of overal plastic omheen zit. Buiten bij de achterdeur hebben we een afval emmer met deksel staan waar wij het plastic in verzamelen. Paar keer per week gooien wij de plastic zakken, in de daarvoor bestemde bak. Ook die staan bij bijna elke supermarkt.

Compost
Wij hebben in de tuin ook een compost bak staan. Daar zal ik in een andere blogpost een keer meer over vertellen. Op het aanrecht hebben we een klein vuilnis bakje staan waar het compost afval in gedaan wordt.

Batterijen
Batterijen verzamelen we ook in een bakje, en als die vol zit gooien we de de batterijen in de daarvoor bestemde bak in de winkel. Bij iedere winkel waar ze batterijen verkopen staat ook inzamel bak voor batterijen.

Rest afval
Dan hebben we ook nog een gewone vuilnisbak in de keuken staan waar al het andere afval in gegooid wordt. De volle vuilniszakken gaan in de grijze bak die om de 2 weken door de gemeente geleegd wordt.

Als je ziet hoeveel afval wij als gezin produceren, dat is eigenlijk niet normaal. Maar er zit overal ook zoveel verpakkingsmaterialen omheen. Zoveel plastic. Sommige supermarkten verpakken bijvoorbeeld hun komkommers in plastic. Waarom? Dat hoeft toch ook niet. Of een verpakking waar dan karton omheen zit en het product zelf dan ook nog eens in plastic. Het is gewoon niet nodig. Als ze nou eens beginnen met al het plastic te verminderen dan zou het ook al beter zijn.

Liefs, Stefanie

Scheiden jullie ook het afval?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.